Regulamentul
de utilizare a colecţiilor
Bibliotecii Ştiinţifice Centrale «A.Lupan» a
Academiei de Ştiinţe a Moldovei
1. Dreptul de a se folosi de serviciile bibliotecii se acordă tuturor colaboratorilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, colaboratorilor ştiinţifici, specialiştilor şi doctoranzilor altor instituţii ştiinţifice, precum şi ai instituţiilor de învăţământ superior.
2. Deservirea utilizatorilor se efectuiază:
- Prin consultarea materililor în sălile de lectură comune şi de profil;
- Prin împrumutul în afara bibliotecii la domiciliu sau locul de muncă
- Prin împrumutul interbibliotrecar şi internaţional
3. La recepţionarea literaturii solicitate utilizatorul trebuie să se încredinţeze de starea ei, iar atunci când descoperă anumite defecte (pagini lipsite ş.a) înştiinţează lucrătorii bibliotecii despre aceastea, în caz contrar el poartă răspundere de toate defectele descoperite la restituirea literaturii de care s-a folosit.
4. În timpul consultării materialului documentar nu este permis de a fotografia desenele, picturile şi hărţile. Se interzice de a face sublinieri în text sau alte semene, a îndoi paginile cărţilor.
5. Biblioteca poate solicita beneficiarului, când este necesar, să restituie înainte de termen publicaţiile înprumutate.
6. Nerestituirea în termen sau pierderea materialelor împrumutate atrage după sine răspunderea disciplinară materială sau penală, după caz, conform dispoziţiilor legale, dar utilizatorul în acest caz perde dreptul de a mai împrumuta publicaţii şi este obligat să procure aceleaşi ediţii sau altele similare, în caz contrar — să plătească costul xerocopiei.
7. Este strict interzisă intrarea cititorilor în localul bibliotecii în paltoane, pardesie, cu ghenţi, serviete, sacoşe, mape, cărţi personale şi altele.
8. Beneficiari sunt obligaţi să păstreze ordinea şi liniştea în bibliotecă. Nu sînt permise plimbările, convorbirile şi discuţiile în grup, răsfoirea zgomotoasă a publicaţiilor, şi lăsarea documentelor pe masă.
1. Înscrierea beneficiarilor se face:
a) a colaboratorilor Academiei — pe baza legitimaţiei;
b) a colaboratorilor ştiinţifici din afara Academiei, doctoranzilor — la prezentarea buletinului de identitate şi permisiunii Prezidiului Academiei de Ştiinţe, conform cererii depuse şi vizate de administraţia biblioteci.
1. În sala de lectură se permite de a consulta orice publicaţie şi într-un număr nelimitat, dar se comandă de o singură dată numai 5 unităţi de carţi, un set complet anual de periodice. Iar la eliminarea publicaţiilor spre consultare beneficiarul va completa citeţ datele înscrise în buletinul de cerere. Beneficiarul are dreptul să primească alte publicaţii numai pe măsura restituirii materilalelor împrumutate.
2. Publicaţiile înprumutate la sala de lectură se restitiuie în aceeaşi zi.
3. Literatura comandată de beneficiari se păstrează în decurs de o săptămână; după exprimarea acestui termen se predă la depozit.
4. Nu se permite de a aduce cu sine în sala de lectură publicaţiile primite prin împumutul individual la domiciliu.
2. Norme pentru împrumutul publicaţiilor în afara bibliotecii
1. Dreptul de a se folosi de împrumutul materialelor documentare în afara biblioteciii se acordă numai colaboratorilor Academiei pe baza legitimaţiei şi buletinului de identitate în drept până la 5 unităţi. Cărţile într-un singur exemplar, publicaţiile de referinţă, ediţiile rare şi de valoare nu se înprumută în afara bibliotecii.
2. În afara bibliotecii publicaţiile se împrumută pe un termen de o lună.
3. Dacă utilizatorul reţine literatura mai mult de termenul fixat,dreptul de a se folosi de împrumut în afara bibliotecii se suspendează.
4. Colaboratorii care pleacă în deplasări ştiinţifice şi expediţii pe un termen mai mare de o lună, în concedii sau la doctorat cu destinaţie speciale sunt obligaţi să restitue bibliotecii în prealabil materialul documentar înprumutat.
5. Toţi utilizatorii bibliotecii sunt obligaţi să treacă reînregistrarea în ordinea şi termenele stabilite. În caz de nerespectare a regulei sunt lipsiţi de dreptul de a se folosi de serviciile bibliotecii.
3. Norme pentru consultarea materialului documentar în sala de lectură a sectorului cartea rară
1. Sectorul carte rară păstrează ediţii rare şi de unicat, manuscrise şi documente care prezintă interes ştiinţific, cultural şi istoric. Ediţiile rare şi de unicat, precum şi manuscrisele nu pot fi împrumutate în afara bibliotecii.
2. Executarea copiilor sau microfilmilor de pe ediţiile rare care se păstrează în fondul sectorului se permite numai la cererea beneficiarului, autorizată de directorul bibliotecii sau directorul adjunct. Copiile se fac numai în prezenţa bibliotecarului sectorului cartea rară.
3. După consultarea materialelor documentare cititorul îl înapoiază bibliotecarului de serviciu al sectorului avâd grijă de starea lui.
4. În sala de lectură a sectorului, beneficiarul lucrează numai cu literatură din fondul sectorului.
4. Norme pentru consultarea materialului documentar în sălile de referinţe
1. În sălile de referinţă beneficiarii au dreptul:
a) Să consulte sursele bibliografice necerare pentru depistarea informaţiei la o temă, să beneficieze de consultaţiile bibliografului cu privire la utilizarea acestor surse.
b) Să primească răspuns la toate tipurile de referinţe orale, precum şi consultaţii cu privire la utilizarea aparatului de referinţă a bibliotecii.
c) Să ia cunoştină de expoziţiile achiziţiilor noi şi expoziţiile tematice.
d) Să primească consultaţii cu privire la alcătuirea listelor bibliografice la lucrările ştiinţifice şi prezentarea trimiterilor.
e) Nu se satisfac cerinţele legate de selectarea literaturii pentru doctorate şi alte lucrări de acest fel, îndeplinirea cărora necesită examinarea unui număr mare de surse şi cunoştinţe speciale în problemă.În aceste cazuri se acordă consultaţii în alegerea indicatorilor de referinţe bibliografiilor şi altor publicaţii pentru selectare de sinestătătoare.
f) Referinţele bibliografice în scris se alcătueşte numai pentru instituţiile şi organizaţiile din republică, conform cererilor prezentate. Pentru alte ţări se îndeplineşte numai referinţele cu tematică naţională.
g) Publicaţiile de referinţă e împrumută numai în sala de lectură
h) Beneficiarii în sălile de referinţă lucrează numai cu literatură care se păstrează în aceste fonduri.
i) După consultarea publicaţiilor expuse în fondul accesului liber utilizatorul este obligat să le plaseze la loc.
5. Norme pentru înprumutul interbibliotecar
1. Colaboratorii Academiei, în cazul când în Bibliteca Ştiinţifică Centarală lipseşte materialul documentar neceras, au dreptul să-l comande prin intermediul înprumutului interbibliotecar.
2. Comanda prin înprumutul interbibliotecar trebuie să fie indeplinită cu respectarea regulilor de descriere bibliografică a publicaţiilor şi indicaţia sursei de unde a fost identificat titlul respectiv.
3. Publicaţiile primite prin împrumutul interbibliotecar se pune la dispoziţie cititorul numai în sala de lectură
4. Publicaţiile primite prin împrumutul interbibliotecar care prezintă valoare prin colecţiile bibliotecii sunt xerocopiate pentru colectarea lacunile fondului.
5. Răspunderea materială pentru păstrarea publicaţiilor împrumutate o poartă biblioteca comandatoare, iar faţă de bibliotecă cititorul.
6. Încălcarea regulamentului de faţă îl lipseşte pe cititor sau abonat de dreptul de a beneficia de acest serviciu.
|