Săli de lectură și de calculatoare
Sală de calculatoare
str. Academiei 5 a, et. 2, tel. 73-89-39

Realizează asistenţa informaţională şi instruirea utilizatorilor în vederea utilizării catalogului electronic OPAC, Internetului şi a bazelor de date. Oferă utilizatorilor acces la sursele electronice şi servicii de imprimare şi xeroxare.
Resurse: 30 de calculatoare, xerox, imprimantă.
Capacitate – 30 locuri.
Sală de referinţe
str. Academiei 5 a, et. 2, tel. 73-89-39
Realizează asistenţa informaţională şi bibliografică a utilizatorilor în vederea utilizării cataloagelor tradiţionale, fişierelor analitice tematice şi catalogului electronic OPAC. Utilizatorii au posibilitatea de a face cercetări în cataloagele tradiţionale şi electronic (cu sau fără ajutorul bibliografului de serviciu) pentru completarea buletinelor de cerere şi pentru întocmirea listelor bibliografice.
Sala de lectură nr. 1
str. Academiei 5 a, et. 2, tel.: 73-89-39

Consultarea în regim de acces liber la raft a publicaţiilor de referinţă enciclopedii, dicţionare, bibliografii, a revistelor din ultimii 5 ani din domeniul ştiinţelor socioumane şi a ziarelor primite în luna recentă. Consultarea documentelor Centrului de Informare şi Documentare UNESCO. Accesarea bazei de date Superlex. Consultarea documentelor etalate la expoziţiile permanente: „Publicaţii UNESCO”, „Academia de Ştiinţe a Moldovei. Publicaţii periodice noi”, „Cărţi noi” şi „Publicaţii periodice noi”.
Capacitate – 33 locuri.
Sala de lectură nr. 2
str. Academiei 1, et. 1, tel. 73-98-62
Consultarea publicaţiilor de referinţă cu acces liber la raft din domeniile medicinei, ştiinţe biologice şi ştiinţe agricole, Monitorului Oficial al Republicii Moldova şi Buletinului Oficial de Proprietate Intelectuală (BOPI). Consultarea catalogului alfabetic, sitematic şi fişierelor analitice tematice „Moldovica” şi „Publicaţiile colaboratorilor AŞM” din domeniile respective. În sală se organizează expoziţii permanente „Achiziţii noi”.
Capacitate – 6 locuri.
Sala de lectură nr. 3
str. Academiei 3, et. 2, tel. 73-99-50
Consultarea publicaţiilor de referinţă cu acces liber la raft din domeniile: ştiinţe chimice, ştiinţe geologo-mineralogice, ştiinţe tehnice, transport, construcţie, geografie, astronomie. Consultarea catalogului alfabetic, sitematic şi fişierelor analitice tematice „Moldovica” şi „Publicaţiile colaboratorilor AŞM” din domeniile respective, Monitorului Oficial al Republicii Moldova şi Buletinului Oficial de Proprietate Intelectuală (BOPI). În sală se organizează expoziţii permanente „Achiziţii noi”.
Capacitate – 6 locuri.
Sala de lectură nr. 4
str. Academiei 5, et. 4, tel. 73-80-10
Consultarea publicaţiilor de referinţă cu acces liber la raft din domeniile ştiinţe fizico-matematice, informatică, electrotehnică, energetică. Consultarea catalogului alfabetic, sitematic şi fişierului analitic tematic „Publicaţiile colaboratorilor AŞM” din domeniile respective, Monitorului Oficial al Republicii Moldova şi Buletinului Oficial de Proprietate Intelectuală (BOPI). În sală se organizează expoziţii permanente „Achiziţii noi”.
Capacitate – 8 locuri.
Spaţiu pentru expoziţii

Biblioteca organizează şi alcătuieşte expoziţii temporare şi permanente pe diferite teme şi cu diferite ocazii. În principiu expoziţiile reflectă fondurile bibliotecii, dar se organizează şi expoziţii la comandă, cu materialele solicitantului.
Fondul carte rară şi veche

E - Bibliotecă
 |
2011-08-27
Colecțiile de cărți adăugate în luna August în categoria ”E-bibliotecă”
Detalii
|
 |
2011-07-20
Radu Mihai CRIŞAN SPRE EMINESCU
Detalii
|
În compartimentul
"Servicii" DVS puteți afla modul de comandare a versiunei dighizate a cărții, în caz că ea lipsește în
catalog.
Academia.edu
Detalii
Chiar dacă în România această bibliotecă nu este cunoscută, se pare că străinii o apreciază. Mai mult de 400.000 de utilizatori au votat în cadrul unui sondaj creat pe boredpanda.com. Sondajul are până acum 12 zile de când a fost creat, iar în urma voturilor, Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi a fost desemnată cea mai frumoasă bibliotecă din lume.
Detalii
Articolul scoate în evidenţă aspecte mai puţin cunoscute publicului larg din istoria presei basarabene din prima jumătate a secolului XX. Accentul cade pe Revista Societăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din Basarabia. Apărută în perioada anilor 1909-1934 într-un tiraj de 24 volume, revista conţine studii ce reflectă istoria ţinutului dintre Prut şi Nistru, în special istoria bisericii locale, deşi temele laice nu lipsesc de pe paginile revistei. Menţionăm că articolul reprezintă o încercare de a familiariza cititorul cu revista şi face o excursie rezumativă prin subiectele abordate pe paginile ei.
Detalii
La 14 mai 2015 comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova va consemna o sută de ani din ziua naşterii academicianului Nicolae Corlăteanu, lingvist şi scriitor, om de cultură, academician, fondator al Şcolii ştiinţifice de lexicologie şi gramatică a limbii române în Republica Moldova. A publicat peste 550 de lucrări (monografii, studii, dicţionare, manuale, crestomaţii, programe didactice), a contribuit la organizarea ştiinţei academice. Cu această ocazie biblioteca vă invită să vizitaţi expoziţia cu genericul „Academicianul Nicolae Corlăteanu – organizator al ştiinţei academice”. Expoziţia cuprinde un număr de 62 de documente.
Detalii